Nietoperze cake pops

Nietoperze cake pops

Trochę mroczne, trochę straszne, ale za to jakie smaczne! Nietoperki na Halloween – mocno czekoladowe cake pops z orzeźwiającą malinką. Zapraszam!

 
Galeria zdjęć – nietoperze cake pops:
 
IMG_9892_5603_3735
IMG_0108_5069_3379
IMG_9913_5459_3639
IMG_9954_5497_3665
IMG_9959_5341_3561
IMG_9968_5545_3697
IMG_9989_4952_3301
IMG_9995_3852_2568
IMG_9996_3951_2634
IMG_9999_3716_2477
IMG_0001_3895_2597
IMG_0003_4012_2675
IMG_0006_3924_2616
IMG_0008_4104_2736
IMG_0031_5616_3744
IMG_0040_5616_3744
IMG_0073_5616_3744
IMG_0081_5616_3744
IMG_0084_5616_3744
IMG_0092_5616_3744
IMG_0097_5616_3744
IMG_0142_5616_3744
IMG_0148_5616_3744
IMG_0134_5461_3641
previous arrow
next arrow
IMG_9892_5603_3735
IMG_0108_5069_3379
IMG_9913_5459_3639
IMG_9954_5497_3665
IMG_9959_5341_3561
IMG_9968_5545_3697
IMG_9989_4952_3301
IMG_9995_3852_2568
IMG_9996_3951_2634
IMG_9999_3716_2477
IMG_0001_3895_2597
IMG_0003_4012_2675
IMG_0006_3924_2616
IMG_0008_4104_2736
IMG_0031_5616_3744
IMG_0040_5616_3744
IMG_0073_5616_3744
IMG_0081_5616_3744
IMG_0084_5616_3744
IMG_0092_5616_3744
IMG_0097_5616_3744
IMG_0142_5616_3744
IMG_0148_5616_3744
IMG_0134_5461_3641
previous arrow
next arrow
 
 
Przepis na ciasto czekoladowe do cake pops (Black Velvet Cake -1/2 porcji z oryginału)*:

–  140 g mąki pszennej

– 100 g drobnego cukru do wypieków (w org. więcej cukru)*

– 50 g  kakao

– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/3 łyżeczki soli

– 125 ml maślanki lub kefiru

– 70 g masła roztopionego (w org. olej rzepakowego lub słonecznikowy)*

– 1 duże jajko

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 125 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy, bez fusów.

*Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z Moje Wypieki Black Velvet Cake.

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Przygotować formę, moja ma wymiary 26/17 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nastawić na 170℃, bez termoobiegu.

Przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce, odstawić na bok.

Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajka, ekstrakt waniliowy i dodać cukier. Przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepać wszystko tylko do połączenia się składników.

Do masy dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji, nie dłużej. Na koniec powoli wlewać gorącą kawę, mieszając jednocześnie szpatułką. Ciasto będzie dość rzadkie.

Gotową masę przelać do przygotowanej formy. Piec 30-45 minut lub do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia zależy od wielkości użytej formy, moja ma wymiary 26 cm / 17 cm – ciasto pieczone ok 30 min.)

Wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 min w foremce, następnie wyjąć na kratkę, wystudzić.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Z tego przepisu uzyskamy ok. 460 g ciasta na cake pops. Ja z reguły do jednej partii babeczkowych lizaków zużywam połowę otrzymanego ciasta, resztę mrożę w woreczku foliowym do wykorzystania w przyszłości. Można zamrozić ciasto w całości lub wersji już pokruszonej.

Ciasto na cake pops można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Można także wykorzystać pozostałości innego „babko-podobnego” ciacha, robionego przy okazji innych wypieków. 

Black Velvet Cake wychodzi dość wilgotne i świetnie nadaje się do kulek, ale równie dobrze możemy skorzystać z podstawowego ciasta czekoladowego czy mocno czekoladowego brownie. 

__________________________________________________________________________________________________________

 

Przepis na nietoperze cake pops  ok. 13 szt:

– 230 g czekoladowego ciasta 

– 60 g mascarpone

– 50 g roztopionej gorzkiej czekolady 

20 g malin liofilizowanych (można dać dowolną ilość, do smaku)

 

Składniki i akcesoria do dekoracji:

– 250 g czarnych pastylek czekoladowych candy melts (użyłam Deco Melts)

– foremka silikonowa w kształcie nietoperza

– gotowe oczy cukrowe

– opcjonalnie: czarny barwnik pyłkowy, matowy + miękki pędzelek do pudrowania

– biała farbka jadalna lub odrobina roztopionej białej czekolady

– papierowe patyczki do cake pops o długości 15 cm lub słomki papierowe

– wykałaczki, szczypce precyzyjne, nożyk

– stojak na cake pops, najlepiej kawałek styropianu lub gąbki florystycznej.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Wykonanie nietoperzy cake pops:

Ciasto babkowe przekładamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach do otrzymania małych okruszków. Czynność tę możemy wykonać także przy pomocy malaksera. Pokruszone ciasto odstawiamy na bok. 

Maliny liofilizowane rozdrabniamy w malakserze na drobny pyłek i dodajemy do miski z okruszkami ciasta, mieszamy całość.

 

Mascarpone i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z malinowymi okruszkami ciasta. Czekolada może być gorąca, a mascarpone zimne. Nie ma to większego znaczenia, ale warto mascarpone umieścić w misce z jednej strony okruszków, a czekoladę z drugiej strony, następnie przysypać okruszkami ciasta dodane składniki i dopiero całość zagniatać. 

 

Mieszankę zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i na tyle plastyczne, aby można było z niego ulepić kulkę.

 

Przy pomocy wagi kuchennej odmierzamy 25 g kawałki ciasta. Kulki będą miały średnicę ok. 3 cm.

Formujemy w dłoniach kulki pamiętając, że większe nierówności będą widoczne po oblaniu czekoladą. Następnie spłaszczamy rolując mocniej z jednej strony tak aby tułów nietoperza był nieco wydłużony.

Uformowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub desce. Wkładamy do zamrażarki na 10 min (patyczki będą wtykane od węższej strony, jeśli zmrozimy ciasto zbyt mocno, mogą pojawić się pęknięcia na cieście).

Nietoperze możemy ulepić 1-2 dni wcześniej, wówczas przechowujemy je w lodówce. Jeśli będą zbyt mocno schłodzone wystarczy je wyjąć z lodówki 10 minut wcześniej. Pamiętajmy o przykryciu kulek folią spożywczą, w przeciwnym razie będą lekko wyschnięte.

 

Gdy kulki chłodzą się w zamrażalniku, rozpuszczamy czarne pastylki.

Pastylki rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej. Deco Melts od FunCakes w przeciwieństwie do Candy Melts marki Wilton, po rozpuszczeniu tworzą gładką płynną polewę, która nie wymaga już dodawania żadnego tłuszczu. Polewa po rozpuszczeniu ładnie spływa z łyżeczki i jest od razu gotowa do użycia. 

Przygotowujemy 13 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1 cm maczamy w czarnej polewie i natychmiast wtykamy od węższej strony, na głębokość 1-1,5 cm. Jednak nie dalej niż do jej połowy. Uważamy przy tym by nie przebić się z drugiej strony kulki.

Nabite lizaki ponownie odkładamy do lodówki na 5 min, tak aby patyczki stabilnie „siedziały” w cieście.

 

Przygotowujemy podstawkę na nasze lizaki i wykałaczki (w razie niechcianych bąbelków na polewie). 

Wyjmujemy nabite ciasto z lodówki, najlepiej gdyby 5-10 minut przed oblewaniem poleżało w temperaturze pokojowej. 

Polewę podgrzewamy, jeśli zdążyła trochę stężeć. Jeśli trzeba ją jeszcze trochę upłynnić  dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego/Planty lub więcej jeśli zajdzie taka konieczność. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Przy polewie Deco Melts nie zauważyłam konieczności dodawania oleju. 

Przed oblewaniem należy postukać w dno naczynia z czekoladą, ręką lub naczyniem o blat. Dzięki temu wszystkie pęcherzyki powietrza wypłynął na wierzch, zniknął, a nasza polewa będzie gładka.

Cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie, jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek z cake popsem, lub w rękę trzymającą cake popsa. Możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Jednocześnie przy stukaniu obracamy lizakiem wokół własnej osi. Gdy zauważymy jeszcze jakiś pęcherzyk powietrza na czekoladzie, możemy przebić go wykałaczką, na tym etapie nie pozostanie po nim śladu. Na koniec, gdy nadmiar czekolady spłynie, możemy lekko potrząsnąć lizakiem w pozycji pionowej, aby wygładzić ewentualne nierówności. 

Po wygładzeniu polewy wbijamy patyczek w przygotowaną podstawkę. Oblane kulki przenosimy do lodówki.

 

Teraz czas na pozostałe dekoracje. 

Skrzydła nietoperza zrobiłam przy pomocy foremki silikonowej. Moja wersja posiada dwa rozmiary wgłębień 5 cm i 3,5 cm. Większa część posłużyła mi jako forma do skrzydeł, natomiast z mniejszego odlewu odcinałam spiczaste uszy. 

 

Foremkę wypełniamy polewą czekoladową i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika. Do większego wgłębienia użyłam separatora w postaci kulki z folii aluminiowej, aby łatwiej rozdzielić parę skrzydełek.

 

Polewa bardzo szbko zastyga w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu delikatnie odsuwamy silikonowe brzegi z każdej strony i delikatnie wyjmujemy czekoladowe elementy. Nożykiem odcinamy brzegi mniejszych skrzydeł – to będą uszy.

 

Jeśli nie posiadacie formy silikonowej z nietoperzem, przy dekoracji możecie ratować się wyciętymi skrzydłami i uszami z czarnej masy cukrowej. 

Dekoracje z polewy candy melts możemy przygotować dzień wcześniej, wystarczy przechowywać je w temperaturze pokojowej. 

 

Skrzydła i uszy przyklejamy do cake pops przy pomocy tej samej czarnej polewy. Wystarczy nanieść wykałaczką odrobinę polewy i szybko przykleić pojedynczo skrzydła i uszy. 

 

Aby uzyskać jeszcze ciemniejszy odcień czerni i matowe wykończenie delikatnie pudrujemy całość czarnym pyłkiem (nie jest to zabieg konieczny). 

Nanosimy kropelki polewy i przyklejamy oczy, a za pomocą wykałaczki malujemy nos, buzię i dwa kły po bokach. 

 

Kły po zastygnięciu malujemy na biało przy pomocy jadalnej farbki lub białej czekolady. 

 

Gotowe do schrupania!

 

Pamiętajmy, aby przechowywać nasze cake pops w lodówce. W temperaturze pokojowej wytrzymają spokojnie kilka godzin. Przy kilku godzinach bez chłodzenia rozmięknął w środku i podczas jedzenia mogą spadać z patyczka ;). Wytrzymują do 6 dni, przechowujemy w lodówce.

Powodzenia i smacznego!